BlogGenç Mültecileri Destekleme ProgramıHaberler

Gebelik ve Cinsel Yaşam

By 23 Eylül 2021Mart 21st, 2022No Comments

Gebelik, gebe yaşamını etkileyen önemli  bir süreçtir. Yaşamın her evresinde var olan cinsellik, gebelik döneminde de devam eder. Çiftler bu süre zarfında gebelikte cinsel yaşam korkusu yaşayabilir ve gebelikte cinsel yaşamı göz ardı edebilirler. Gebelik süreci  kadınlarda bir takım bedensel ve ruhsal değişiklikler meydana getirdiği gibi cinsel yaşamda da bazı değişikliklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Gebeliğin her döneminin  kendine özgü özellikleri vardır bu nedenle her gebelik ayı, ayrı ayrı değerlendirilir ve cinsel yaşamdaki değişimler de  bu dönemlere özgü değişiklik gösterebilir(1).

Gebeliğin İlk 3 Ayında Cinsellik  
Gebeliğin ilk 3 ayında, cinsel ilişki sıklığında ve kadının cinsel isteğinde önceki yaşamına göre azalma olabilmektedir. Bu dönemde gebeliğe bağlı bulantı-kusma, yorgunluk, memelerde hassasiyet, uykuya eğilim gibi belirtiler sık görülür.  Gebeler, kokuya karşı yaşadıkları hassasiyet ve hormonal değişimlerin etkisi ile eşlerinden uzak kalmayı tercih edebilmekte ve eşlerinin kokusundan rahatsız olabilmektedirler(2). Aynı zamanda artan sorumluluklar, annelik hissi, gebeliğe dair oluşabilen tereddütler, duygusal dalgalanmalar ve meydana gelen fiziksel değişimler cinsel istekte azalmaya ve bununla beraber cinsel ilişki sıklığının azalmasına neden olabilmektedir.

Gebeliğin 3-6. Aylarında Cinsellik
Hem kadınlar hem de eşleri bu dönemde gebeliğe, fiziksel değişikliklere uyum sağlamıştır. İlk aylarda görülen yakınmalar  ortadan kalkmaya başlar. Bu yakınmalardan kurtulan ve psikolojik olarak gebeliğe uyum sağlayan gebede cinsel ilişkiye ilgi bu dönemlerde artabilir. Gebe, orgazm  sırasında meydana gelen kasılmaları daha çok hissedebilir. Kasılmalar sırasında bebeğin hareketleri durur ve kasılma bittikten kısa bir süre sonra genellikle bebek hareketleri artarak başlar. Her şeyin yolunda gittiği, sağlıklı gebeliklerde bu kasılmaların bebeğe herhangi bir zararı yoktur (Keçe M & Keçe C ,2020). Toplumda sıkça inanılan, bebek cinsel ilişkiyi görür, hisseder, ruhsal açıdan fark eder gibi inanışlar asılsızdır. Çünkü vajina  ve rahim birbirinden farklı organlardır. Bebek rahmin ve amniyon sıvısının içinde korumalı bir ortamda gelişimini sürdürürken, cinsel birleşme vajinada gerçekleşmektedir(4).

Gebeliğin Son 3 Ayında Cinsellik
3-6. Aylarda azalan fiziksel şikayetler gebeliğin son üç ayında rahmin daha da büyümesiyle birlikte tekrar ortaya çıkabilir. Yorgunluk, halsizlik, mide ve solunum problemleri, sık idrara çıkma, güçlü rahim kasılmaları, cinsel isteğin azalmasına neden olabilir (3). Doğumun yaklaşmasıyla doğum ve doğumda ağrı duyma gibi korkular da cinselliği ikinci plana atmaya neden olabilir. Gebeliğin son zamanlarında cinsel ilişki sırasında bazı cinsel pozisyonlar ağrı verebilir. Ancak pelvis bölgesindeki kanlanmanın artması ve yoğun kasılmalar, cinsel ilişki, sırasında alınan haz yoğunluğunu arttırır(1).

Sağlıklı, risksiz gebeliklerde çiftler gebelik sürecinde ilişkiye girebilir. Kadının gebe kalma sürecinde yer alan faktörler, düşük veya ölü doğum öyküsü ile çeşitli sağlık problemleri yaşama durumu gebelikte cinselliği etkileyebilmektedir. Önceki gebelikte tekrarlayan düşük, erken doğum, servikal yetmezlik, şimdiki gebeliğinde düşük tehdidi, erken doğum tehdidi, erken membran rüptürü (doğum eylemi başlamadan önce amniyon kesesinin yırtılması) , vajinal kanama, genital bölgede enfeksiyon ve eşte cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olduğu durumlarda gebelikte cinsel ilişki kısıtlanabilmektedir(3).

Hazırlayanlar
Esra Özcan, Ankara Gençlik Merkezi Sağlık Eğitmeni

Sözü Geçen Çalışmalar
1. Keçe, C., Keçe, M. (2020). Kadınca(3. Baskı).Ankara: Pusula Yayınevi.
2. Ertem, G., Sevil, Ü.(2010). Gebeliğin cinselliğe etkisi. Dirim Tıp Gazetesi ;85(1) :40-47
3. Uçtu, K.,A. , Bekmezci, H., Özerdoğan, N.(2017). Gebelikte Cinsellik. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi; 6(3): 171-175
4. https://www.cetad.org.tr/73/sik-sorulan-sorular/38/gebelik-ve-cinsel-yasam