Genç Mültecileri Destekleme Programı; Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği (Y-PEER Türkiye) yürütücülüğünde Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Ofisi ortaklığında, Japonya Hükümeti’nin finansal desteği ile gerçekleştirilen bir hizmet sunum ve güçlendirme programıdır.
Hibe Programı Nedir :
Gençler için Hibe programı, 18-30 yaş arasındaki gençlerin projelerini hayata geçirmelerini sağlamak için finansal destek verilmesi ve kurumsal/bireysel kapasitelerinin güçlendirilmesine katkı sağlamak adına planlandı.
Hibe programı kapsamında, seçilen katılımcılar cinsel sağlık, üreme sağlığı, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları konularında yapılandırılmış bir eğitim geçecekler, ardından projelerini detaylı planlayıp verilecek hibe ile uygulamaya geçecekler.
Hibe programı kapsamında desteklenecek projelerin yürütülmesi sürecinde, proje ekiplerine sürekli olarak süpervizyon desteği verilecek.
Hibe programına başvuru yapacak projelerden, cinsel sağlık ve üreme sağlığı, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve sosyal uyum/birlikte yaşam, ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na uygun temalarda yapılan başvurulur önceliklenecektir.
Gençlerin fikirlerini geliştirebilmeleri ve hayata geçirmelerine yönelik “Gençler İçin Hibe Programı” çağrısının detaylarını aşağıda görebilirsiniz
Başvuru Hakkında:
En geç 10 Mayıs Pazartesi günü 23.59’a kadar başvuru formunu eksiksiz doldurarak hibe programına başvurabilirsiniz. Sorularınız için bahri@sagliktagenc.org adresine yazabilirsiniz.
Gençler İçin Hibe Programı başvuruları detay bütçe excel indirmek için
Başvuru Kriterleri :
- 18-30 yaşları arasında olmak
- En az 2 en fazla 4 kişilik ekipler olarak başvuru yapmak
- Ekip üyelerinin en az 1’inin göçmen/mülteci genç olması
- Hibe programı kapsamında yapılacak olan 1 açılış, 1 kapanış toplantısına ve 4 eğitim programına tam katılım göstermeyi taahhüt etmek. İhtiyaç halinde ek oluşabilecek eğitim programlarına da tam katılım gösterilmesi gerekmektedir.
- Kar amacı gütmeyen gençlik grupları, inisiyatif, üniversite grupları ve kulüpleri başvuru yapabilir.
Hibe ve Değerlendirme Kriterlerleri
- Projenin uygulanabilir ve yenilikçi olması
- Projenin toplumsal fayda, farkındalık veya dayanışma odağında kurgulanmış olması,
- Projenin sosyal etkisinin olması
- Proje hedeflerinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na katkı sağlıyor olması
- Projenin içeriğinde gençleri güçlendirici ve farkındalık yaratacak faaliyetlerin yer alması (Örnek: mülteci/göçmenler ve yerel topluluklar arasında diyalog ortamının geliştirilmesine yönelik çalışmalar, erken yaşta zorla evliliklerle ilgili online farkındalık kampanyaları oluşturmak ve çok dilli materyallerin üretilmesi vb.),
- Projenin gençlik hakları bağlamında tasarlanması ve gençlere yönelik olması
- Proje başvurularının değerlendirme sürecine içerik (projenin faaliyetleri, uygulanabilirliği, etkisi vb.) %70 ve bütçe (bütçenin gerçekçi ve faaliyetlerle uygun olması) %30 oranında etki edecektir.
Verilecek Hibe Tutarı ve İçeriksel Konular
Başvuru ve hibe kriterlerine uygun olan başvurular, GMDP yöneticileri ve hizmet sunucuları tarafından değerlendirilecektir. Değerlendirme kriterlerini baz alarak, Ankara, Diyarbakır, Hatay ve Izmir illerinden seçilen en iyi 4 proje başvurusu hibe almaya hak kazanacaktır. Projelerin, hibe kriterlerine uygunluk ve değerlendirme kriterlerine göre aldıkları puana göre 500 USD-1000 USD arasında bir tutar ile projelerin hayata geçmesi için ekiplere sağlanacaktır.
- Proje fikrinin geliştirilmesine yönelik tüm ekiplere teknik uzman desteği sağlanacaktır.
- Projelerin 15 Mayıs -30 Haziran 2021 tarihlerinde uygulanabilecek şekilde programlanması beklenmektedir.
Hayata geçecek proje üyelerine yönelik aşağıda belirlenen konularda eğitimler verilecektir.
- Proje Yönetimi
- Bütçe ve Raporlama
- Gençlik ve Mülteci Çalışmaları
- Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
- Cinsel Sağlık Üreme Sağlığı ve Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet
*** COVID-19 önlemleri dahilinde online yürütülecek projeler de desteklenecektir.
Genç Mültecileri Destekleme Programı Hakkında:
Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği (Y-PEER Türkiye) yürütücülüğünde Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Ofisi ortaklığında, Japonya Hükümeti’nin finansal desteği ile gerçekleştirilen bir hizmet sunum ve güçlendirme programıdır.
Program; Ankara, Diyarbakır, Hatay ve İzmir Gençlik Merkezlerindeki 18-30 yaş arasındaki Türkiyeli ve göçmen/mülteci gençlerin cinsel sağlık, üreme sağlığı ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet hizmetlerine erişimlerinin artırılmasını, ve bu konularda farkındalıklarının artırarak, onları güçlendirmeyi hedeflemektedir. Genç Mültecileri Destekleme Programı ayrıca güçlenme ve sosyal uyum faaliyetleri aracılığıyla gençlerin toplumsal uyum süreçlerini desteklemeyi, bu yolla sivil alanda gençlik ve insani yardım çalışmaları temelinde sosyal etki oluşturmayı hedeflemektedir. Genç Mültecileri Destekleme Programı, 2015 yılından bugüne kadar; göçmen, mülteci gençler ve yerel gençlerin, gençlik ekseninde buluşmalarını, birbirlerini desteklemelerini ve çevrelerinde görmüş oldukları sorunlara beraber çözüm yaratmasını sağlamak için sağlık, koruma ve güçlenme alanlarında birçok ortak platformun hayata geçmesini sağladı. Bu açık çağrı kapsamında gençlerin, sorumluluk alarak hem güçlenmesini hem de birlikte yaşam söylemi altında buluşmalarına olanak sağlayacak yeni yaklaşımlar geliştirmeyi hedeflemektedir
برنامج دعم اللاجئين الشباب ؛ هو برنامج لتقديم الخدمات وتعزيزها يتم تنفيذه بدعم مالي من حكومة اليابان ، بالشراكة مع صندوق الأمم المتحدة للسكان (UNFPA) مكتب تركيا ، تحت قيادة جمعية مناهج الشباب في الصحة (Y-PEER Turkey) ).
ما هو برنامج المنحة:
تم التخطيط لبرنامج المنح للشباب من أجل توفير الدعم المالي للشباب الذين تتراوح أعمارهم بين 18 و 30 عامًا لتحقيق مشاريعهم والمساهمة في تعزيز قدراتهم المؤسسية / الفردية.
ضمن نطاق برنامج المنح ، سيخضع المشاركون المختارون لتدريب منظم حول الصحة الجنسية والصحة الإنجابية والعنف القائم على النوع الاجتماعي وأهداف التنمية المستدامة ، وبعد ذلك سيتم التخطيط لمشاريعهم بالتفصيل وتنفيذها بمنحة.
سيتم توفير دعم الإشراف المستمر لفرق المشروع أثناء تنفيذ المشاريع ليتم دعمها في نطاق برنامج المنحة.
من بين المشاريع التي سيتم تطبيقها على برنامج المنح ، سيتم إعطاء الأولوية لتلك التي يتم تطبيقها في الموضوعات وفقًا للصحة الجنسية والصحة الإنجابية ، والعنف القائم على النوع الاجتماعي والتماسك الاجتماعي / التعايش ، وأهداف التنمية المستدامة.
يمكنك الاطلاع أدناه على تفاصيل دعوة “برنامج المنح للشباب” للشباب لتطوير أفكارهم وتنفيذها
حول التطبيق:
يمكنك التقدم لبرنامج المنح من خلال استكمال نموذج الطلب بالكامل ، يوم الاثنين ، 10 مايو ، الساعة 23.59. يمكنك الكتابة إلى [email protected] لطرح أسئلتك.
مخطط المنحة لتطبيقات الشباب تفاصيل رابط تنزيل الميزانية التفصيلية:
معايير التطبيق:
أن تكون بين سن 18-30
للتقدم كفرق مكونة من شخصين على الأقل و 4 أشخاص على الأكثر
عضو واحد على الأقل من أعضاء الفريق هو شاب مهاجر / لاجئ
الالتزام بالمشاركة الكاملة في افتتاح جلسة واحدة وجلسة ختامية و 4 برامج تدريبية تعقد في نطاق برنامج المنحة. من الضروري أيضًا المشاركة الكاملة في البرامج التدريبية التي قد تكون إضافية عند الحاجة.
يمكن لمجموعات الشباب غير الربحية والمبادرات والمجموعات الجامعية والنوادي التقدم.
معايير المنح والتقييم
المشروع مجدي ومبتكر
المشروع خيالي حول المنفعة الاجتماعية أو الوعي أو التضامن ،
المشروع له تأثير اجتماع
مساهمة أهداف المشروع في تحقيق أهداف التنمية المستدامة
وإنتاج مواد متعددة اللغات ، وما إلى ذلك)
تم تصميم المشروع في سياق حقوق الشباب ويستهدف الشباب
سيؤثر محتوى المشروع (الأنشطة ، والتطبيق ، والأثر ، وما إلى ذلك) على عملية التقييم بنسبة 70٪ والميزانية (واقعية ومتوافقة مع الأنشطة) بنسبة 30٪.
مبلغ المنحة والقضايا السياقية
سيتم تقييم التطبيقات التي تفي بمعايير التطبيق والمنح من قبل مديري GMDP ومقدمي الخدمات. بناءً على معايير التقييم ، سيتم منح منحة لأفضل 4 طلبات مشاريع تم اختيارها من محافظات أنقرة وديار بكر وهاتاي وإزمير. سيتم تقديم المشاريع للفرق لتنفيذ المشاريع بمبلغ يتراوح بين 500 دولار أمريكي – 1000 دولار أمريكي ، حسب الدرجة التي يحصلون عليها وفقًا لمعايير المنحة ومعايير التقييم.
سيتم توفير دعم الخبراء التقنيين لجميع الفرق لتطوير فكرة المشروع.
من المتوقع أن يتم تنفيذ المشاريع في الفترة ما بين 15 مايو و 30 يونيو 2021.
سيتم تقديم دورات تدريبية حول الموضوعات التالية لأعضاء المشروع ليتم تنفيذها.
ادارة مشروع
الميزانية والتقارير
دراسات الشباب واللاجئين
أهداف التنمية المستدامة
الصحة الجنسية والإنجابية والعنف القائم على النوع الاجتماعي
*** سيتم أيضًا دعم المشروعات التي سيتم إجراؤها عبر الإنترنت في نطاق تدابير COVID-19.
حول برنامج دعم اللاجئين الشباب:
هو برنامج لتقديم الخدمات وتعزيزها يتم تنفيذه بدعم مالي من حكومة اليابان ، بالشراكة مع صندوق الأمم المتحدة للسكان (UNFPA) مكتب تركيا ، تحت قيادة جمعية مناهج الشباب في الصحة (Y-PEER Turkey) ).
برنامج؛ ويهدف إلى زيادة وصول الشباب الأتراك والمهاجرين / اللاجئين الذين تتراوح أعمارهم بين 18 و 30 عامًا في مراكز الشباب في أنقرة وديار بكر وهاتاي وإزمير إلى خدمات الصحة الجنسية والصحة الإنجابية والعنف القائم على النوع الاجتماعي ، وتقويتها من خلال زيادة الوعي بهذه القضايا. يهدف برنامج دعم اللاجئين الشباب أيضًا إلى دعم عمليات التكيف الاجتماعي للشباب من خلال أنشطة التمكين والتماسك الاجتماعي ، وبالتالي خلق تأثير اجتماعي على أساس أنشطة الشباب والمساعدات الإنسانية في المجال المدني. برنامج دعم اللاجئين الشباب ، منذ عام 2015 ؛ وقد كفل تنفيذ العديد من المنصات المشتركة في مجالات الصحة والحماية والتمكين من أجل ضمان أن يلتقي المهاجرون واللاجئون الشباب والشباب المحلي على محور الشباب ، ويدعمون بعضهم البعض ويبتكرون حلولاً للمشاكل التي يرونها في بيئتهم. ضمن نطاق هذه الدعوة المفتوحة ، تهدف إلى تطوير مناهج جديدة من شأنها أن تمكّن الشباب من أن يصبحوا متمكنين ويلتقوا في ظل خطاب العيش معًا من خلال تحمل المسؤولية.